Francúzska kuchyňa
Francúzi z dobre upraveného jedla nenechávajú na tanieri ani kúsok. Doma i v ľudových reštauráciách po skončení jedla vytierajú omáčku z taniera kúskom baguette. Všetci Francúzi jedia veľmi radi, s rozkošou a dlho. V čase od 12. do 14. hodiny a od 19. do 21. hodiny sa ľudia oddávajú veľkému obradu – jedlu. Jedálny lístok má málo múčnikov a nájdeme v ňom aj málo údenín, okrem krajových špecialít v Alsasku a v lyonskom kraji. Francúzskych syrov je toľko druhov, že celý rok možno každý deň jesť iný.
Kuchyňa je internacionálna, každý národ má svoje zvyky, ktoré sa dedia tradíciou a používa na úpravu svojich jedál produkty pôdy, lesov a riek. Francúzska kuchyňa je umením aj preto, že mala v minulosti veľa vynaliezavých kuchárov a légie labužníkov, ktorí dokázali oceniť akosť dobrých jedál. Francúzske vína zjemňujú kuchyňu, poskytujú možnosť upravené jedlá správne ohodnotiť. Dobré jedlo sa nemôže podávať bez dobrého vína. Celá škála francúzskych vín sa spája s jedlami v úplnom gastronomickom súlade. Každá francúzska provincia má svoju kuchyňu a všetky tieto kuchyne dohromady, obohatené kreáciami kuchárskych majstrov, tvoria La cuisine franÇaise – centrom tohto umenia je Paríž.
Dá sa povedať, že francúzska gastronómia je ako celok vrcholom labužníckeho umenia.
Špeciality najrozličnejších druhov nájdeme tak v najväčších francúzskych medzinárodných hoteloch, ako aj v skromnejších reštauráciách i originálnych krajových krčmičkách. Morské kôrovce všetkých druhov, kačacia alebo zajačia paštéte, husacia pečeň Périgord, slimáky na masle, mušle po námornícky, morka s gaštanmi, kačiatko s olivami, kurča na víne, držky po caẽnsky, rybacia polievka bouillabaisse, ragú z husacieho mäsa s fazuľkou, nákypy s likérom, pálené omelety, koláče so šľahačkou a najmä ovocie a veľa zeleniny – to sú len niektoré z mnohých špecialít.
Najlepšie kuchyne sú v Burgunsku, Alsasku, Provensálsku, Normandii a, samozrejme, v Paríži.