Francúzska národná kuchyňa
Šalát Nicoise
Potrebuejeme :
250 g male mlade zemiaky
120 g tuniak v olivovom oleji
200 g fazuľka zelená
1 rozdrvený cesnak
2 lyzice cerstve bylinkovej zmesy
12 olivy čierne
10 paradajky cherry
šalátové listy
50 g ančovičky v oleji
2...
Tarte Tatin
Krehké maslové cesto:
70 ml, ľadová voda
200 g múka hladká
100 g maslo
5 ks jablká
100 g cukor kryštál
50 g maslo
vanilkový struk
francúzsky calvados
Cesto:
Studené maslo (100 g) vymixujeme s múkou, až kým nevzniknú malé hrudky. Potom ho vymiesime s...
Cordon Bleu á la Papa
Potrebujeme :
kuracie prsia
šunka dusená
syr gouda
soľ
trojobal
olej
Postup:
Kuracie rezne pozdĺžne nakrojíme, naklepeme, posolíme, pokladieme plátkami šunky a syra, preložíme cezpoly (ak treba, zopneme špáradlom), potom obalíme v trojobale a vypražíme v horúcom tuku.
Podávame s...
Créme brulée
Potrbuejeme :
400 ml smotana sladká
5 ks žltky
65 g cukor jemny krystalovy
1 ks vanilkový struk
na posypanie cukor jemny krystalovy bledohnedy
Postup :
Do hrnca dame smotanu, vyskrabkany obsah vanilkoveho struku a vyskrabkany struk. Dame to na...
Madeleines
Potrebujeme :
250 g hladkej múky
200 g cukor kryštál
125 g masla
3 ks vajcia
50 ml smotana na varenie alebo mlieko plnotučné
3 pl z pomarančových kvetov
voda
1 vrecúško prášku do pečiva
Postup:
V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do...
Francúzsky kačací rilette
Potrebujeme :
1 kg kačacieho mäsa
100 ml hruškovice
2 ks bobkových listov
6-8 bobúľ borievky
10-15 ks korenie zelené
1 malá hrsť čerstvého tymiánu
2 PL kačacej masti
2 PL bravčovej masti
cibuľky
1 hsrť petržlenovej vňati
250 ml...
Crêpes flambé
Potrebujeme:
2 ks vajcia
800 ml
mlieko
400 g
múka hladká
štipka
soľ
1 bal.
cukor vanilkový
Náplň:
2 ks v konzerve
ananás
rum biely
50 g
maslo
150 g
cukor hnedý
Z vajec, mlieka, vanilkového cukru, štipky soli a hladkej múky si pripravíme vláčne cesto na palacinky. Cesto necháme chvíľku odstáť....
Bourgignon
Potrebujeme:
750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho)
3 veľké cibule
400 g mrkvy
slanina
tymián
bobkový list
čierne mleté korenie
soľ
1 l červeného vína
Bourgignon
750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho)
3 veľké cibule
400 g mrkvy
slanina
tymián
bobkový list
čierne mleté korenie
soľ
1 l...
Cassoulet
Potrebujeme:
biela fazuľa
koža zo slaniny
baranie pliecko
klobása
husacia paštéta
husacia masť
cibuľa
cesnak
biele víno
bobkový list
tymian
čierne korenie
soľ
Postup:
Deň vopred namočte fazuľu.
Rozsekané kožky zo slaniny povarte 3 hod. Na druhý deň uvarte fazuľu, keď je mäkká,...