Francúzska národná kuchyňa

Šalát Nicoise

 Potrebuejeme :  250 g male mlade zemiaky  120 g tuniak v olivovom oleji  200 g fazuľka zelená  1 rozdrvený cesnak  2 lyzice cerstve bylinkovej zmesy  12 olivy čierne  10 paradajky cherry šalátové listy  50 g ančovičky v oleji  2...

Tarte Tatin

Krehké maslové cesto:  70 ml, ľadová voda  200 g múka hladká  100 g maslo  5 ks jablká  100 g cukor kryštál  50 g maslo vanilkový struk   francúzsky calvados   Cesto: Studené maslo (100 g) vymixujeme s múkou, až kým nevzniknú malé hrudky. Potom ho vymiesime s...

Cordon Bleu á la Papa

 Potrebujeme :  kuracie prsia šunka dusená syr gouda soľ trojobal olej Postup: Kuracie rezne pozdĺžne nakrojíme, naklepeme, posolíme, pokladieme plátkami šunky a syra, preložíme cezpoly (ak treba, zopneme špáradlom), potom obalíme v trojobale a vypražíme v horúcom tuku. Podávame s...

Créme brulée

Potrbuejeme :    400 ml smotana sladká  5 ks žltky  65 g cukor jemny krystalovy  1 ks vanilkový struk na posypanie cukor jemny krystalovy bledohnedy    Postup :  Do hrnca dame smotanu, vyskrabkany obsah vanilkoveho struku a vyskrabkany struk. Dame to na...

Madeleines

Potrebujeme : 250 g hladkej múky  200 g cukor kryštál  125 g masla  3 ks vajcia  50 ml  smotana na varenie alebo mlieko plnotučné 3 pl z pomarančových kvetov voda  1 vrecúško prášku do pečiva   Postup: V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do...

Francúzsky kačací rilette

Potrebujeme :    1 kg kačacieho mäsa  100 ml hruškovice  2 ks bobkových listov  6-8 bobúľ borievky  10-15 ks korenie zelené  1 malá hrsť čerstvého tymiánu  2 PL kačacej masti  2 PL bravčovej masti cibuľky  1 hsrť petržlenovej vňati  250 ml...

Crêpes flambé

Potrebujeme: 2 ks vajcia 800 ml mlieko 400 g múka hladká štipka soľ 1 bal. cukor vanilkový Náplň: 2 ks v konzerve ananás rum biely 50 g maslo 150 g cukor hnedý Z vajec, mlieka, vanilkového cukru, štipky soli a hladkej múky si pripravíme vláčne cesto na palacinky. Cesto necháme chvíľku odstáť....

Bourgignon

Potrebujeme: 750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho) 3 veľké cibule 400 g mrkvy slanina tymián bobkový list čierne mleté korenie soľ 1 l červeného vína Bourgignon 750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho) 3 veľké cibule 400 g mrkvy slanina tymián bobkový list čierne mleté korenie soľ 1 l...

Cassoulet

Potrebujeme: biela fazuľa koža zo slaniny baranie pliecko klobása husacia paštéta husacia masť cibuľa cesnak biele víno bobkový list tymian čierne korenie soľ     Postup: Deň vopred namočte fazuľu. Rozsekané kožky zo slaniny povarte 3 hod. Na druhý deň uvarte fazuľu, keď je mäkká,...