Francúzska kuchyňa
Francúzsko očami labužníkov
Francúzi z dobre upraveného jedla nenechávajú na tanieri ani kúsok. Doma i v ľudových reštauráciách po skončení jedla vytierajú omáčku z taniera kúskom baguette. Všetci Francúzi jedia veľmi radi, s rozkošou a dlho. V čase od 12. do 14. hodiny a od 19. do 21. hodiny sa ľudia oddávajú veľkému obradu...
Najlepšie kuchyne
Severofrancúzska kuchyňa
Pravú normandskú národnú kuchyňu spoznáte najlepšie na vidieku. Vidiecke rodiny stolujú väčšinou v záhrade. Misky s predjedlom sú pripravené na stole a stolovníci si ich navzájom podávajú. Každý má pri príbore kus dlhého bieleho chleba baguette.Labužníci tvrdia, že keď sa k baguette pridá syr a...
Kuchyňa južného Francúzska
Kraj gaskónskych kadetov má tiež svoje špeciality. Jednou z nich je cassoulet. Vychýrený cassoulet sa pripravuje z bielej fazule, kože zo slaniny, baranieho pliecka, klobásy, husacej paštéty, husacej masti, soli, čierneho korenia, tymianu, bobkového listu, cibule, cesnaku a bieleho vína.
Na juhu v...
Alsaská kuchyňa
V tejto časti Francúzska vznikajú vychýrené paštéty z husacej pečienky. Môžete tam ochutnať typické špeciality – saucissons (klobásy), choudroute (nakladanú kapustu) a vynikajúce syry. Tunajšie gastronomické hody sú príťažlivé aj pre Slovákov, ktorý sú na podobné jedlá zvyknutí. Aj bravčová...
Burgunská kuchyňa
Jej špecialitou sú jarabice v alobale. Jarabica sa naplní zmesou z hľuzoviek a husacej pečienky dusenej na víne, osolenou a okorenenou. Otvor sa dobre zašije a jarabica sa vloží do bravčového mechúra, zaviaže, ponorí sa do vriacej vody a varí sa asi 30 min. Uvarená jarabica sa nechá vychladnúť a...